Şahi Roketimiz Fırlatıldı!

07.12.2021 08:13

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) tarafından tasarlanıp imâlatı gerçekleştirilen ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen "Bir Model Roketin Tasarımı ve İmalatı" isimli proje çerçevesinde üniversitemiz roket takımı tarafından geliştirilen “Şahi” isimli roket kalabalık bir seyirci topluluğu önünde ateşlenerek gökyüzü ile buluşturuldu.

Birçok özelliği ile özgün bir değer taşıyan roket, Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Jandarma Özel Hârekat Tabur Komutanı Yarbay Cengiz Yanık, projenin yürütücüsü olan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ulaş Çaydaş ve takım kaptanı Volkan Akgöl’ün uzaktan fünye ile ateşlemesi ile fırlatıldı. 4 m sigma profil üzerindeki bir rampadan fırlatılan Şahi, planlanan irtifa seviyesi olan 500 metreye ulaştı. İstenilen irtifaya ulaşan Şahi, elektronik devre ve sensörlerin yardımıyla parçalandı ve ana aksamı bir paraşüt yardımıyla güvenli şekilde araziye indi.

Yakıtın Tamamı Üniversitemiz Laboratuvarlarında Hazırlandı

Katı yakıtlı olan ve yakıtının tamamı üniversitemiz laboratuvarlarında hazırlandığı için ilgi uyandıran Şahi, yakıtı proje kapsamında üretilebilen ve tüm testlerini başarıyla tamamlayan bir çalışmanın ürünü olması sebebiyle de özgünlüğünü kanıtladı.

"Tüm Testler Özenle Yapıldı“

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Çaydaş, roketin dış tasarımıyla alakalı da çeşitli bilgiler sundu. "Aviyonik sistem tüm sistemin ağırlık merkezini dengeleyecek şekilde, oval ve katlı olarak imal edilmiştir. Bu sayede hem devre kartının titreşimlerden etkilenmesi hem de tüm sistemin statiğinin bozulması engellenmiştir. Roket burun konisi, gövde ve kanatçık yapıları, aerodinamik analizler ile optimize edilerek belirlenmiştir. Ana ve sürükleme paraşüt kurtarma sistemi olarak mekanik yaylı bir mekanizma ve servo motorlar kullanılmıştır." diyen Çaydaş, tüm testlerin özenle yapıldığını vurguladı.

Prof. Dr. Ulaş Çaydaş ve Volkan Akgöl, bu projenin desteklenmesinden dolayı DAKA‘ya ve üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat‘a teşekkürlerini iletti.

Roketimiz Şahi’nin fırlatılmasına rektör yardımcıları Prof. Dr. Yaşar Karadağ ve Prof. Dr. Murad Aydın Şanda, Genel Sekreter Harun Demir ile akademik ve idari birim amirleri tanıklık etti.

Videoya ulaşmak için:https://www.youtube.com/watch?v=INFEWyjrHcs