Ara

Üniversitemizde Teknoloji Araştırma ve Proje Koordinasyon Birimi (TAPKOB) Kuruldu

16.10.2021 10:15

Muş Alparslan Üniversitesi; bilim, teknoloji, kültür, sanat ve spor alanlarında katma değer üretecek çalışmalara imza atma yolunda yeni bir merkezi hayata geçirdi. Teknoloji Araştırma ve Proje Koordinasyon Birimi (TAPKOB), yeni otomasyon sistemleri, bağımsız analiz uzmanları, güçlendirilmiş altyapısı ve proje destek birimleri ile akademisyenlerin hizmetine sunuldu.

Bilimsel gelişmelere hızlı ayak uydurulması ve teknolojik imkânların akademisyenlerin hizmetine etkili biçimde sunulması amacıyla kurulan TAPKOB, akademik araştırma ve proje birimleri olarak faaliyet gösteren BAYPUAM, BAP ve Merkezi Laboratuvarlarını tek bir çatı altında toplayacak; kurumsal bir yapı oluşturmak suretiyle bilimsel çalışmalarda tüm akademik ve idari süreçleri hızlandıracak. Birimin başına atanan Rektör Yardımcısı ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulaş Çaydaş, konuyla ilgili şunları söyledi: “TAPKOB’un en önemli hedeflerinden biri, bilime katkı sunan öğretim elemanlarının ulusal ve uluslararası araştırma destek programlarından ve hibe fonlarından faydalanmaları için her türlü fırsatı ve imkânı sunmak olacak. Birimin kurulması ve komşu üniversitelerle yapılan protokoller çerçevesinde faaliyete geçmesiyle birlikte üniversitemizin teknik altyapı, atölye ve laboratuvar imkânları sadece kendi akademisyenlerimiz tarafından kullanılmayacak, aynı zamanda bölge üniversitelerinde görev icra eden akademisyenler de bu imkânlardan yararlanacak. Muş Alparslan Üniversitesi akademisyenleri de paydaş üniversitelerin tüm imkânlarından istifade edebilecek.”

Prof. Dr. Ulaş Çaydaş, TAPKOB’un hayata geçirilen ve an itibarıyla akademisyenlerin kullanımına açılan uygulamalardan ilkinin; kolay ve ulaşılabilir, kendi içerisinde sistematik bir işleyişe sahip, numune barkodlama, fotoğraflama, çevrim içi randevu-teklif oluşturma modüllerini içeren ve TÜRKAK akreditasyonuna hazır olan yazılım sistemi olduğunu belirtti.

En önemli çalışmalardan birinin de yeni kurulan Teknoloji Transfer Ofisi olduğunu söyleyen Profesör Çaydaş, üniversitemizin bilim ve teknoloji üretiminde kalıcı üstünlükler kazanmasına ve üretilen teknolojinin gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda sanayi ve topluma ulaştırılmasına katkı sağlamak üzere kurulan Muş Alparslan Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin de TAPKOB çatısı altına alındığını dile getirdi. Profesör Çaydaş, akademi-sanayi koordinasyonunu verimli kılmayı amaçlayan, araştırma çalışmalarını destekleyen; bilgilendirme, eğitim, proje destekleri, iş birliği, fikri sınai mülkiyet hakları, girişimcilik ve şirketleşme konuları üzerine faaliyetler yürüten Muş Alparslan Teknoloji Transfer Ofisi bünyesindeki 5 birimin (Eğitim, Proje Destek, Üniversite-Sanayi İş birliği, Patent ve Girişimcilik) TAPKOB çatısı altında faaliyetlerini sürdüreceğini ifade etti